Małgorzata Wrochna    
Galeria Kościoły Technika Hobby O mnie

Sztuka kulinarna - serniki


Sernik

W dzisiejszych czasach serniki robimy nieco inaczej, niż kiedyś.

Kiedyś, dawno temu, kiedy dostępny był dobrze odciśnięty ser, pieczono pulchne serniki, które jakoś nie opadały. Dziś, jeżeli nie chcemy sami odciskać sera zawiniętego w lnianą ściereczkę i obciążonego kamieniem, a potem ucierać go pracowicie z masłem, pieczemy serniki, które wcale nie mają wyrastać, w kąpieli wodnej.

Zmiksować jajka z cukrem, ale bez ambitnego ubijania na pianę, dodać wanilię oraz mąkę lub budyń, zamieszać. Dodać ser i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy i piec w kąpieli wodnej w temp 175°C ok.45 min. albo w temp. 120°C jeszcze dłużej. Jeżeli sernik rumieni się z wierzchu albo wyrasta, to należy przykryć go papierem do pieczenia. Sernik wyrastający robi się suchy, szczególnie na brzegach i traci delikatność. Można też temu zapobiegać rozsmarowując w połowie pieczenia kwaśną śmietanę z cukrem na powierzchni.

W wersji luksusowej dodać stopioną białą czekoladę (200-400g) zamiast mąki ziemniaczanej - poezja. Do sernika waniliowego pasuje polewa czekoladowa.


Sernik na zimno

Galaretki wysypujemy do garnka, zalewamy sokiem, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 15 minut. Rozpuszczamy je podgrzewając z wyczuciem i mieszając cały czas. Lepiej nie dopuścić do zagotowania. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy ser, mieszamy i na koniec dodajemy rozpuszczone, nieco przestudzone galaretki, energicznie mieszając. Sernikiem zalewamy owoce w pucharkach lub biszkopty i owoce w tortownicy.


Sernik śmietanowiec

Zmiksować śmietanę z jajkami i sokiem z cytryny i wlać na wrzące mleko. Chwilę pogotować aż do ścięcia. Odcedzić (najlepiej przez szmatkę, serwatkę wylać). Kiedy wystygnie, utrzeć z kostką masła i cukrem. Przepis bardzo nietypowy, smak znakomity. Konsystencja bardzo delikatna – można to podać w pucharkach do deserów.


Sernik z migdałami

Ubijamy żółtka z cukrem, białka. Sok z pomarańczy i stopione masło dodajemy do żółtek, mieszamy energicznie. Do białek dajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i resztę składników. Mieszamy delikatnie. Pieczemy w 170°C przez 30 minut.


Sernik Ricotta

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać serek. Piec w kąpieli wodnej w temperaturze około 170°C, przez około 50 minut.


Sernik czekoladowy

Wszystko zmieszać, piec około 50 minut w 130°C, bez kąpieli wodnej. Wspaniały!


Sernik kokosowy

Wszystko zmieszać. Piec w kąpieli wodnej 1 godzinę 20 minut w tematurze 150°C, o ile to, co pokazuje mój piekarnik jest prawdą.


Sernik cytrynowy

Byłam zainspirowana przepisem z MojeWypieki

Spód zrobiłam z przepisu na suflet, który robiłam niedawno:

Jakoś nie opadł, bo piekłam cienką warstwą, na dwie tortownice.

Sos karmelowy - około 1/2 szklanki cukru rozsypałam w rondelku równą warstwą. Do stopionego cukru wlałam około 200 ml słodkiej śmietany 30%. Należy lać bardzo cienkim strumykiem, energicznie mieszając, do potrzebnej gęstości, pamiętając, że po przestudzeniu jeszcze zgęstnieje.

Sernik - kompozycja podyktowana chwilą i zawartością lodówki. O ile dobrze pamiętam:

Pieczony w tortownicy w kąpieli wodnej. Odłożyłam mniejszą ilość, którą upiekłam w kwadratowym naczyniu silikonowym, bez kąpieli wodnej i zalałam kremem cytrynowym wg MojeWypieki

Pieczenie w silikonie w temp 150°C było jednak gorsze - sernik wyrósł niepotrzebnie. Natychmiast po upieczeniu zalałam go kremem cytrynowym, żeby opadł, ale i tak nie był równy.


Ogólnie mówiąc moje modyfikacje przepisów kulinarnych polegają na zmniejszeniu ilości cukru i upraszczaniu, o ile jest to możliwe. Np.:

Zmniejszam też ilość tłuszczu, o ile jest to możliwe. W serniku cytrynowym - do sosu karmelowego nie dodawałam masła. Ser tłusty do sernika nie wzbogacam już serkiem mascarpone, ale tu akurat miałam tyle tego w lodówce.