Małgorzata Wrochna | ![]() ![]() ![]() |
Składniki na ok. 60 ciastek:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier puder. Jedną filiżankę piany odstawić (będzie potrzebna do zrobienia lukru).
Zmielony migdały starannie wymieszać z cynamonem i wiśniówką, następnie dodać pianę z białek. Ciasto owinąć w folię aluminiową i włożyć na ok. 60 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160oC. Stolnicę posypać cukrem. Porcjami rozwałkowywać ciasto na placki grubości ok. 4 mm. Następnie smarować je lukrem. Wyciąć gwiazdki i ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Cynamonowe gwiazdki piec ok. 10-15 minut. Ich powierzchnia powinna być biała, natomiast środek dość miękki. Ciastka wyjąć z pieca i zostawić na kratce do wystygnięcia.
Uwagi: Wychodzi często mamałyga zamiast ciasta do rozwałkowania, dlatego często wygodniej jest uformować je po prostu w kółka.
Posiekać masło z mąką przesianą z proszkiem oraz pastą tahini. Dodać cukier i jajko rozbełtane ze śmietaną. Rozwałkować, wykrawać serduszka albo kółeczka, posmarować mlekiem i posypać brązowym cukrem. Lepiej byłoby, gdyby były ze 3 żółtka i jajko do posmarowania, ale też wyszło dobre.