Małgorzata Wrochna    
Galeria Kościoły Technika Hobby O mnie

Sztuka kulinarna - co zrobić z białkami?


Kokosanki

Ubijamy białka z cukrem (powiedzmy ½ szkl. cukru na 4 białka), dodajemy wiórki kokosowe (nie za dużo, żeby białka nie opadły).

Wykładamy łyżeczką na papier do pieczenia małe ciasteczka. Pieczemy długo, bardziej susząc niż piekąc, w temp. ok. 125°C.


Ciasteczka cynamonowe

Wykładamy łyżeczką na papier do pieczenia małe ciasteczka. Pieczemy długo, bardziej susząc niż piekąc, w temp. ok. 125°C.


Biszkopt na białkach

Można to upiec tylko w tortownicy! Nie wolno jest jej nasmarować masłem. Po upieczeniu przewraca się ją od razu do góry nogami i dzięki temu ciasto nie opada. Po wystudzeniu należy odkroić plastikową lub teflonową łopatką od brzegów tortownicy, rozłożyć tortownicę i odkroić ciasto od dna.