Małgorzata Wrochna | ![]() ![]() ![]() |
Składniki:
Syrop:
Orzechy siekamy na grubsze kawałki, w międzyczasie klarujemy masło. Foremkę smarujemy stopionym masłem, na spód kładziemy płat ciasta, na to drugi arkusz, wierzch smarujemy sklarowanym masłem. Następnie układamy kolejną warstwę 2 arkuszy ciasta, wierzch posypujemy orzechami. Na to układamy kolejne 2 arkusze, smarujemy masłem i kolejne 2 płaty ciasta. Wierzch znowu smarujemy masłem, wystające brzegi ciasta zaginamy do środka. Na górę kładziemy ostatni arkusz ciasta, tak przygotowaną baklavę kroimy w romby lub prostokąty, na koniec z wierzchu polewamy pozostałym masłem.
Baklavę pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, aż ciasto będzie rumiane i chrupiące.
Wodę z cukrem i sokiem z cytryny gotujemy w rondelku na małym ogniu około 10 min. Gotowym gorącym syropem polewamy przestygniętą baklavę lub na odwrót, zimnym syropem gorącą baklavę.
Oryginalny przepis ze strony tureckisklep.pl
Zmodyfikowałam dodając trochę więcej orzechów, bo akurat tyle miałam oraz zmniejszając ilość cukru do 1 i ½ szklanki i wody do 2 szklanek. Wyszło lepsze niż w oryginale. Kładłam po jednym arkuszu ciasta i przesypywałam orzechami każdą warstwę, co też wyszło dobrze, bo zbitki arkuszy ciasta filo wyglądają zakalcowato. Więcej roboty, ale wyszło super. Orzechy rozdrabniałam w maszynce, ale nie bardzo drobno, jak do tortów. Tak średnio.