Gallery • Churches • Hobby • About
Sztuka kulinarna - ciasto kruche, tarta
Ciasto kruche - Najlepsze proporcje: 4,3,2,1
- 4 żółtka
- 300g mąki
- 200g masła
- 1 kopiasta łyżka śmietany (albo więcej, jeżeli wychodzi zbyt suche)
- ewentualnie ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- sól albo cukier - w zależności od potrzeb
Siekamy nożem masło z mąką, starając się nie dotykać zbytnio rękami, żeby nie zagrzać. Dodajemy śmietanę rozbełtaną z żółtkami i sól albo cukier. Ciasto zagniatamy krótko, aby go nie zagrzać. Rozwałkowujemy cienko podsypując mąką. Wycinamy ciasteczka albo wkładamy do szklanej lub porcelanowej foremki. ½ godziny do lodówki, potem pieczemy 175C, około 30 minut.
Nadzienie do tarty z kruchego ciasta
Nadzienie malinowe
- koszyk malin
- szklanka migdałów zmielonych
- 1/2 szklanki cukru
Wszystko mieszamy w wykładamy na podpieczony spód. Dopiekamy około 10 minut.
Nadzienie serowe
- 4 jajka,
- 4 białka,
- 500 g serka homogenizowanego albo ricotty,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 budyń w proszku obliczony na pół litra mleka (ewentualnie mąka ziemniaczana zamiast tego)
Ubić osobno jajka, wszystko wymieszać i dopiec razem z kruchym spodem (uprzednio już trochę upieczonym)
Na słono
- Ser kozi i lekko zezłocona na maśle cebulka
- Ser do grillowania podpieczony na suchej patelni i uduszone na maśle pory
- Szynka podsmażona na maśle i osobno uduszona na maśle papryka