Małgorzata Wrochna    
Gallery Churches Hobby About

Sztuka kulinarna - ciasto kruche, tarta

Ciasto kruche - Najlepsze proporcje: 4,3,2,1

Siekamy nożem masło z mąką, starając się nie dotykać zbytnio rękami, żeby nie zagrzać. Dodajemy śmietanę rozbełtaną z żółtkami i sól albo cukier. Ciasto zagniatamy krótko, aby go nie zagrzać. Rozwałkowujemy cienko podsypując mąką. Wycinamy ciasteczka albo wkładamy do szklanej lub porcelanowej foremki. ½ godziny do lodówki, potem pieczemy 175C, około 30 minut.

Nadzienie do tarty z kruchego ciasta

Nadzienie malinowe

Wszystko mieszamy w wykładamy na podpieczony spód. Dopiekamy około 10 minut.

Nadzienie serowe

Ubić osobno jajka, wszystko wymieszać i dopiec razem z kruchym spodem (uprzednio już trochę upieczonym)

Na słono