Małgorzata Wrochna | ![]() ![]() ![]() |
Składniki:
Masa:
W żaroodpornej misce (np. metalowej) rozmieszaj jajka z cukrem i wanilią. Ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą i ubijaj, aż powstanie puszysta, biała masa. Cienkim strumieniem wlej wrzątek z sokiem z cytryny, a następnie rozpuszczone masło. Cały czas ubijaj, aż ciasto się schłodzi. Delikatnie wmieszaj mąkę oraz migdały. Gotowe- przelej na prostokątną foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (0k. 20x30 cm). Piecz 20 minut w temp. 180oC. Ostudź.
Na patelni rozpuść masło, dodaj mleko i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się jasnobrązowa i gęsta. Wymieszaj z kakao, jeszcze ciepłą wylej na upieczony spód mazurka. Od razu na wierzchu układaj bakalie (możesz je lekko docisnąć). Podawaj schłodzony.
35 dag masła utrzeć w misce pałką na pianę. Do tak utartego masła dodać 12 dag mączki cukrowej, 37 dag mąki, 12 dag oparzonych i obranych z łupek i zmielonych migdałów, nieco otartej skórki cytrynowej, 4 ugotowane przetarte przez sito żółtka i jedno żółtko surowe, wreszcie szczyptę soli. Zagnieść szybko ciasto, któremu pozwplić odpocząć w lodówce co najmniej przez godzinę. 2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt wielkości arkusza papieru kancelaryjnego. Z 1/3 utoczyć wałeczki grubości ołówka i ułożyć kratkę na cieście. Posmarować jajkiem i upiec na jasno złoty kolor. Po upieczeniu nakładać w kratki doskonale osączone konfitury i polać lukrem utartym z 10 dag cukru pudru, łyżki gorącej wody i łyżki soku z cytryny. Można też w każdą kratkę nakładać innego koloru i smaku gotowany lukier.