Małgorzata Wrochna | ![]() ![]() ![]() |
Stopić masło z miodem i przyprawami, przestudzić. Ubić żółtka z cukrem, dodać przesianą z proszkiem mąkę, mleko i miód z masłem, wymieszać. Ubić białka i delikatnie zmieszać z resztą. Wylać ciasto do wyłożonej papierem foremki. Piec około 40 minut w temp. 175°C. Piernik jest dobry dopiero na drugi dzień. Smakuje przełożony powidłem śliwkowym i ozdobiony polewą czekoladową.
Topimy masło. Ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem, przestudzone masło i śmietanę. Ubijamy białka i dodajemy je delikatnie mieszając. Dodajemy bakalie i pieczemy ciasto w keksówkach wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. Długo trzyma świeżość.
Podgrzać krem kasztanowy w kąpieli wodnej. Dodać masło i ubite żółtka jajek. Następnie dodać i delikatnie wymieszać ubite białka. Piec 1 godz. w kąpieli wodnej, w temp. 180oC, przykryte folią aluminiową. Nie wolno piec zbyt krótko, gdyż byłoby płynne w środku ani zbyt długo, żeby nie rosło i nie podsychało na brzegach. Bardzo pasuje kajmak nałożony na wierzch.
Można do ciasta dodać czekoladę – podgrzać ją razem z kremem kasztanowym w kąpieli wodnej.
Uwagi: Dosyć trudne, bo może wyjść zakalec.
Tutaj przykład, niewypróbowany:
Zagotuj wodę i zalej nią daktyle (tyle, żeby je przykryła woda). Odstaw na jakieś 15-30 minut, a następnie dobrze odsącz. Możesz pominąć ten krok jeśli masz naprawdę dobry blender lub thermomix, wtedy można nie moczyć daktyli. W innym wypadku grozi Ci spalenie silnika. Znam to z autopsji, kiedy spaliłam swój ukochany blender :D
Do wysokiego dzbanka blendera wsyp migdały i zmiksuj drobno.
Następnie dorzuć odcedzone daktyle i pozostałe bakalie. Miksuj pulsacyjnie.
Jeśli daktyle zanadto się skleją to rozdziel je szpatułą i miksuj całość aż uformuje się kula.
Przełóż masę do miseczki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na jakieś 30 minut.
Po tym czasie przełóż masę pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość ok. 4 cm. Włóż do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
Blok pokrój ostrym nożem na batony. Przechowuj w lodówce.